Povratak

Degenerativne promjene kralježnice | Deformirajuća spondiloza i terapija | Petvital GAG i Vetoquinol Caniviton forte

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Poštovani, imam jazavčara starog 5 godina. Prije godinu i pol bio je operiran zbog gutanja stranog tijela koje mi je izvađeno iz želuca, i prilikom rtg nalaza rečeno nam je da ima i spondilozu u lumbalnom dijelu kralježnice. Od operacije se odlično oporavio, ali mjesec dana nakon počeo je šepati na desnu zadnju nogu te nakon 3 dana od pojave simptoma ostao nepokretan na zadnje noge. Rečeno nam je da se radi o herniji diska te je primio 2 doze sulumedrola, nakon čega je na sreću ponovno prohodao i potpuno se oporavio za 2-3 mjeseca. Sad nakon godinu i pol, primjetili smo da kod većeg napora dobije nagle bolove u zadnjem dijelu leđa, a simtomi su napetost zadnjeg dijela, rep podvučen pod noge i povlači se u osamu dok taj nagli bol ne prođe. Isprva smo mislil da se radi o nekoj vrsti epileptičnog napadaja, ali neurološki je pregledan od veterinara i sve je ok. Bolovi izgledaju kao da ga ulovi nekakav grč koji kad prođe je ok. Počeli smo mu davat B kompleks, i kad ga bas jako boli dobije tabletu za bolove (rymadil). Nakon nekoliko dana mirovanja bio je ok, ali kako je pao snjeg kojem se jako veseli, od trčanja po snijegu i skakanja, ponovno su mu se vratili bolovi. Može hodati, i nakon dužeg odmora mu je bolje, ali jako oprezno ustaje i vidi se da ga povremeno boli.

Smatram da su ovi njegovi simptomi povezani sa spondilozom. Da li je dobra ideja da mu uz B kompleks dajemo i CaniViton forte 30 i u kojoj dozi budući da on ima oko 10 kg i koliko dugo se preporuča uzimait bez pauze? I koja je razlika između Canivitona i Petvital GAG tableta, odnosno koji preparat je bolji za opisane probleme? Lp, Sandra

O: Deformirajuća spondiloza, prijelomi, iščašenja, osificirajući pahimeningitis, degenerativna mijelopatija, koštani tumori te kalcinoza i protruzija intervertebralnog diska samo su neka od patoloških zbivanja koja najčešće uzrokuju simptome pareze i paralize stražnjih ekstremiteta. Od svih spomenutih patoloških promjena na kralježnici protruzija diska zauzima najvažnije mjesto.

Degenerativne bolesti intervertebralnog diska najčešće se pojavljuju u hondrodistrofičnih pasmina pasa (jazavčar, francuski buldog, pekinezer) te, nešto manje, u nehondrodistrofičnih pasmina gdje degeneracija nastaje kao posljedica starenja.  Degeneracija diska može nastati u svakom segmentu kralježnice iako je najučestalija na njezinu slabinskom segmentu. U hondrodistrofičnih pasmina cijeli proces rasta i razvoja diska teče vrlo brzo. Tijekom prve godine života dolazi do jake proliferacije koja započinje od periferije diska i fibroznog prstena. Tada se nukleus pulpozus (jezgra međukralježničkog diska) pretvara u hrskavičnu masu te poprima obilježja hijaline hrskavice, što je karakteristično za hondrodistrofične pasmine pasa, praktično omekani. Te degenerativne promjene stvaraju predispoziciju za prolaps diska. Naravno sa starenjem na ove promjene mogu se nadograditi i procesi kalcifikacije koji pak još dodatno otežavaju pokretanje i onemogućuju funkciju diska koji tako promijenjen i kod malih pokreta kičme dovodi do osjeta bola.

Dugoročno važno je pružiti psu redovito kretanje i vježbu, no zaista je potrebno paziti da ne dođe do nezgodnih pokreta koji bi bili okidači upalnih procesa i akutizacije same protruzije, odnosno javljanja osjeta boli. Povremena fizikalna terapija (plivanje i sl.) i primjena elektroakupunkture također izvrsno pomažu psima koji imaju ovakve degenerativne promjene kralježnice.

Od prikladnih preparata koje biste psu davali da mu olakšate stanje i pomognete njegovom organizmu da sanira eventualno lokalnu upalu i brže reparira samu strukturu diskova,  neki su i Petvital GAG i Vetoquinolov Caniviton forte.  Svaki od ovih preparata uz glavne sastojke koji utječu na zglobove i hrskavice imaju dodane i tvari za koje se ustanovilo da pomažu tijelu u svakodnevnom funkcioniranju kod degenerativnih bolesti. Caniviton forte je granulat ( prašak) kojeg se vrlo lako može umiješati u dnevni obrok, a od dodatnih tvari sadržava L-karnitin, vitamin C, mangan, jod, selen. L-karnitin igra značajnu ulogu u radu srca i skeletne muskulature. Jod podupire metaboličke procese, te tako potiče vitalnost životinje. Vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima, pa dodatak vitamina C prevenira otok zglobova i neotpornost, koji se mogu javiti uslijed njegovog nedostatka. Prema tome, mislim da Vam se nekako nudi kao potpunija opcija, s obzirom na kliničku sliku koju ste mi opisali.

Vitamini B-skupine su dobar izbor, a preparat koji prednjači nekako u tome, a inače se koristi u humanoj medicini je i Neurobion forte koji sadržava vitamine B1, B6 i B12. Pokazalo se da osim funkcije obnavljanja živčevlja, davanje u kombinaciji sa analgeticima/reumaticima smanjuje potrebu za navedenim lijekovima, tj. pojačava njihov učinak.

Predlažem Vam da dodatno pročitate i odgovor kolegice Zdravke Rumihe, dr.med. koja je također pisala o sličnoj temi, pod naslovom Iskočenje diska/ Neurobion/ Gag/ Caniviton.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr